Мартинијада

Категорија: Настани Објавено: Петок, 01 Март 2019

По повод Први март, првачињата од нашето училиште организираа настан „Мартинијада„.

Беа изложени изработки направени од рачињата на првачињата и помош од родителите и наставничките. Настанот беше успешен на голема радост и задоволство на сите.

 

Мартинка-знак за доаѓање на пролетта.

 

Велат дека подарената мартинка е знак за топло пријателство, здравје и среќа.

Се прави со испреплетување на црвен и бел конец. Црвената боја ја симболизира крвта и љубовта а белата чистота и искреност. Мартинката се подарува на првиот ден од месец март, во чест на Баба Марта. Истата се носи како алка на рака или се закачува на облека и се носи се додека не видите расцветано дрво. Се врзува на расцветаното дрво со желби за здравје за себе и за добро здравје на своите најблиски.

 

Фото Галерија

Посети: 302
 Линкови Контакт  Следете не
Биро за развој на образованието
Основно училиште "Свети Кирил и Методиј"        
Министерство за образование и наука

Ул. 1737 бр.1 - 1000 Скопје,

Република Северна Македонија

  Телефон: + 389 2 3164357  
  Факс: + 389 2 3164357  
  Е-Пошта: oukimsk@yahoo.com